FAQ

Vilka verktyg krävs det för att montera i hop en klätterställning från t.ex. Jungle Gym

De flesta vänder i dörren direkt när de inser att de måste själv kunna borra, såga med mera för att bygga ihop klätterställningar från Jungle Gym. Även om du skulle vara en nybörjare och i princip aldrig använt en såg eller borrmaskin så ska du klara av att såga och borra/skruva ihop klätterställningen. Så pass enkelt är det.

Det som krävs är en såg, antingen en vanlig handsåg eller t.ex. en sticksåg för att kunna dela plankorna. Har du ingen såg hemma så finns det väldigt billiga sticksågar att köpa hem från lågprisbutikerna så som Jula och så vidare, plus att du nu har tillgång till en ordentlig såg i framtiden.

Ett verktyg som alla husägare ska ha är en ordentlig skruvdragare som kan skruva och även borra. Har man inte det så är det dags att skaffa och här kan det vara en bra idé att i alla fall lägga närmare 1500 kronor för att få något ordentligt. I manualen står det exakt vilka träborr samt vilken diameter som krävs för att borra hål i materialet. Är du osäker så fråga butikspersonalen på t.ex. Jula för de jobbar där för att hjälpa dig.

Sen behöver du lite standard bits till skruvdragaren för att skruva skruvarna och så vidare, men många gånger hänger där med några bits till maskinen som räcker långt.

 

Finns det klätterställningar för inomhus?

Ja det finns, men det är inte speciellt vanliga och oftast är de väldigt enkla. De större klätterställningarna för inomhusbruk är oftast tillför företag som driver lekland inomhus och så vidare. Detta gör att priserna är betydligt högre så det många gånger är specialgjorda ställningar.

Det går att hitta enklare klätterställningar i plast, men det är oftast tillför väldigt små barn och där finns inte direkt något utrymme att växa. Om du verkligen är intresserad av att ha något inomhus så är det antagligen lättast att bygga något själv.

 

Finns det inte stora risker att barn skadar sig i klätterställningar?

Det finns alltid risker och det gäller precis allt som barn gör. Klätterställningar har många säkerhetsregler att följa, tack vare EU och det uppskattar vi verkligen. Är man extra orolig så går det att köpa antingen fallskydd i form av gummimattor eller så använder man helt enkelt sand som skydd. Sand är perfekt som fallskydd många gånger, bara 30 cm sand skyddar fall från 3 meter enligt EU.

Monteras klätterställning på gräsmatta så skyddar även det en hel del, men nej det går så klart inte göra exakt allt 100% säkert och det är alltid viktigt som förälder att hålla uppsikt över sina barn. Även i klätterställningen.

 

Kommentarer inaktiverade.